torsdag 28 februari 2013

Ninas resa

Ninas resa är så bra! Vill man ha en lättläst bok för lättja och avkoppling är denna inte att rekommendera, men vill man ha kunskap om vår historia, vill man lära sig om livsöden och uppleva spänning, ilska och sorg, då är denna bok något att se fram emot. Det är ingen ny bok - tror att den från 2005- men den är tidlös och tål att läsas om.
   Nina är polsk judinna och överlever mot alla odds andra världskrigets fasor. En stor del av krigsåren lever hon instängd i Warszawagettot. Man får följa henne och hennes familj genom år av frihetsberövande, från trygghet till flykt och splittring. Trots det instängda livet de lever och trots vetskapen om att döden lurar bakom husknuten, löper en tråd av hopp genom hela romanen. Nina och hennes familj vägrar ge upp. De ser till att hamna sist i ledet inför transporten till förintelselägret och undgår därmed att komma med transporten. Då tyskarna tågar in mot Warsawa i krigets sluttamp, lyckas de fly och leva på flykt tills kusten är klar. Hastiga beslut leder till val som visar sig vara livsavgörande. Ödet, finns det?
   Ninas ungdomsår tillbringas på ett ofattbart och annorlunda sätt jämfört med våra egna. Man undrar hur dessa år påverkat henne och hur hon lyckats gå vidare i livet.
   Romanen vilar på Ninas egna ord. Lena Einhorn är hennes barnbarn. Romanen har filmatiserats - har själv inte sett filmen/dokumentären, men det kommer jag garanterat att göra ganska snart.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar