torsdag 7 augusti 2014

Sophies historia

Så bra att jag i slutet dröjde med att läsa för att den inte skulle ta slut... Känner du igen dig? Efter att ha läst Livet efter dig tänkte jag att jag kanske skulle bli besviken om jag läste Sophies historia eftersom det måste vara väldigt svårt att skriva bra berättelser gång på gång. Men, det visade sig vara fel och denna historia utlovar också njutning!
   En del av berättelsen utspelar sig i ett ockuperat Frankrike under första världskriget. Sophie och hennes syster driver ett hotell i en liten by och deras liv är liksom övriga fransmäns ganska påvert och fattigt. De har få kunder men hoppas på att kriget snart ska ta slut och att deras män ska återvända oskadda. En ny tysk kommendant i byn tar beslutet att tyskarnas middag ska tillagas av systrarna och intas i restaurangen. Kommendanten blir betagen i ett porträtt av Sophie som hennes man målat, men egentligen är det inte bara porträttet han dras till... I berättelsen dras vi in i Sophies mörka historia, får ta del av krigets vardag och vilka kval Sophie och hennes landsmän får lida av olika anledningar. Hur dömer vi våra närmaste och vilka konsekvenser får det?
   I modern tid har Sophies porträtt hamnat hos Liv, som blivit änka och inte orkat ta tag i sitt liv ordentligt efter sin mans död. Porträttet, som Liv fått i gåva av sin man, får en dag hennes värld att rämna ännu mer.
   Två kvinnor i olika tider, sammanflätade av ett porträtts historia. Mmmm...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar